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SYLLABUS:  It is permissible under the Ohio Code of Judicial Conduct for a judicial candidate seeking election to a court of common pleas to permit his or her judicial campaign committee to accept contributions from the clerk of court of the court of common pleas for which the candidate is seeking election and from the employees of the clerk’s office.  The amount of each contribution is subject to the individual contribution limits in Canon 7(C)(5)(a)(i).

OPINION:  The opinion addresses whether a judicial candidate may permit his or her campaign committee to accept campaign contributions from a clerk of court of a common pleas court or from employees of the office of the clerk of court of the common pleas court for which the candidate is seeking election.

Is it permissible for a judicial candidate seeking election to a court of common pleas to permit his or her campaign committee to accept a contribution from the clerk of court of the court of common pleas for which the candidate is seeking election and to accept contributions from the employees of the clerk’s office?

A judicial candidate’s campaign committee is permitted to receive contributions from individuals, but there are a few stated exceptions.  Relevant to this opinion are the exceptions within Canon 7(C)(2)(a) of the Ohio Code of Judicial Conduct.  Canon 7(C)(2)(a)(i) bans the acceptance of contributions from employees of the court or persons who do business with the court in the form of contractual or other arrangements whereby the person is paid for goods and services.  Canon 7(C)(2)(a)(ii) permits the acceptance of contributions from appointees of the court but requires disclosure of certain information pertinent to the appointment.

Canon 7(C)(2)(a) A judicial candidate personally shall not solicit or receive campaign funds.  A judicial candidate may establish a committee to secure and manage the expenditure of funds for his or her campaign and to obtain statements of support for his or her candidacy.  The campaign committee shall not knowingly receive directly or indirectly for any political or personal purpose any of the following:

(i)  A contribution from any employee of the court or person who does business with the court in the form of a contractual or other arrangement in which the person, in the current year or any of the previous six calendar years, received as payment for goods or services aggregate funds or fees regardless of the source in excess of two hundred fifty dollars.  The committee may receive campaign contributions from lawyers who are not employees of the court or doing business with the court in the form of a contractual or other arrangement.

(ii)  A contribution from any appointee of the court unless the campaign committee, on its campaign contribution and expenditure statement, reports the name, address, occupation, and employer of the appointee, identifies the person as an appointee of the court, and indicates whether the appointee, in the current year or in any of the previous six calendar years, received aggregate compensation from court appointments in excess of two hundred fifty dollars.

At issue is whether a clerk of court of a common pleas court is considered either (1) a Canon 7(C)(2)(a)(i) employee of the court or a person who does business with the court in the form of a contractual or other arrangement in which the person, in the current year or any of the previous six calendar years, received as payment for goods or services aggregate funds or fees regardless of the source in excess of two hundred fifty dollars or (2) a Canon 7(C)(2)(a)(ii) appointee of the court?  If a clerk of court falls within either category then the restrictions of Canon 7(C)(2)(a)(i) or (ii) apply.

The Board acknowledges that there is a close working relationship between a common pleas court and the clerk of court.  A clerk of court of a common pleas court exercises the power conferred and duties enjoined upon the clerk by statute and common law and in performing the duties of the office works under the direction of the court.  See Ohio Rev. Code Ann. § 2303.26 (Baldwin 1994).  

However, for the reasons stated below, the Board interprets the Ohio Code of Judicial Conduct as permitting a judicial candidate’s committee to accept contributions from an elected clerk of court of a court of common pleas and from employees of that clerk’s office.  As with other contributions, the amount of each contribution would be subject to the individual contribution limits set forth in Canon 7(C)(5)(a)(i).

First, a clerk of court of a common pleas court is not considered to be an employee of the court under Canon 7(C)(2)(a)(i).  A clerk of court of a common pleas court is elected by the public to a public office.  See Ohio Rev. Code Ann. § 2303.01 (Baldwin 1994).  Under Ohio campaign law a clerk of a court of common pleas is a “county elected officer” elected to a “county elective office.”  See Ohio Rev. Code Ann. §3517.092(A)(4) and (5) (Baldwin Supp. 1998).  Thus, as an elected public officer, the clerk of court of a common pleas court is not considered to be an “employee of the court” for purposes of Canon 7(C)(2)(a)(i).  Employees of the office of an elected clerk of court of common pleas are also not considered to be “employee[s] of the court” for purposes of Canon 7(C)(2)(a)(i), unless there are facts or law to indicate otherwise.

Second, an elected clerk of court is not considered to be a person under Canon 7(C)(2)(a)(i) who does business with the court in the form of a contract or other arrangement with the court whereby the person is paid for goods and services.  An elected clerk is not paid by a “contract” or “arrangement” with the court.  Compensation is set by state law.  See Ohio Rev. Code Ann. §§ 325.01, 325.08 (Baldwin 1994).  The employees of the office of an elected clerk of a court of a common pleas court are also not viewed as having a contract or arrangement with the court whereby they are paid for goods and services under Canon 7(C)(2)(a)(i), unless there are facts or law to indicate otherwise.

Third, an elected clerk of a court of common pleas is not an appointee of the court.  Since an elected clerk of court is not an appointee, his or her contributions to a judicial campaign committee would not be subject to the added disclosure requirements of Canon 7(C)(2)(a)(ii).  The employees of the office of an elected clerk of court of a common pleas court are also not considered “appointees” of the court under Canon 7(C)(2)(a)(ii), unless there are facts or law to indicate otherwise.

In conclusion, this Board advises that it is permissible under the Ohio Code of Judicial Conduct for a judicial candidate seeking election to a court of common pleas to permit his or her judicial campaign committee to accept contributions from the clerk of court of the court of common pleas for which the candidate is seeking election and from the employees of the clerk’s office.  The amount of each contribution is subject to the individual contribution limits in Canon 7(C)(5)(a)(i).
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